Invisalign (Telsiz Ortodonti)

Invisalign (Telsiz Ortodonti) Antalya

Invisalign (telsiz ortodonti) nedir?

Tel takmak istemediği için hoşnut olmadıkları dişlere rıza gösteren hastalarımız için telsiz ortodontik tedavi önermekteyim. Invisalign şeffaf plaklar (alignerlar), kişiye özel tasarlanan, hasta tarafından takıp çıkartılabilen, dışarıdan neredeyse hiç fark edilmeyecek incelikte ve şeffaflıkla olan, estetik ortodontik tedavi seçeneklerinden biridir. Invisalign tedavisinin etkili olabilmesi için hastaların günde en az 22 saat plaklarını takıyor olması gerekmektedir. Hasta uyumu gerektirmesi bu tedavi seçeneğinin tek dezavantajıdır. Haftada bir yeni plaklara geçilen invisalign tedavisinin seansları çok kısa sürer ve hastalarımı genellikle 6-8 haftada bir olmak üzere uzun aralıklarla görmekteyim. Modern teknoloji ile üretilen invisalign tedavisinde hastalarım, tedavi başından özel simülasyon (clin-check) programı ile tedaviye başlamadan tedavi sonunda sahip olacağı dişleri görme fırsatına sahiptir. Kişiye özel tasarlanan invisalign tedavisinde öncelikle hastadan ölçü ve fotoğraf alınmaktadır. Yaklaşık 1 ay içerisinde tüm tedavi sürecini oluşturan plaklar elimize geçer. Çoğunlukla diş hareketini kolaylaştırmak adına ilk veya ilerleyen seanslarda dişlerin üzerine dolgu malzemesinden (kompozitten) ataçmanlar yapılır.
Kemik kayıpları, dişeti çekilmesi, dişeti iltihabı gibi periodontal probleme sahip olan hastalarda ağız temizliği çok önemlidir bu nedenle istenildiği zaman çıkartılabilen şeffaf plak sistemi ile tedavi bu tür hastalara önerilmektedir. Rahatlığı, şeffaf olması, takıp çıkartılabilmesi, kişiye özel tasarlanması ve hızlı-etkili olması gibi avantajları sayesinde invisalign tedavisi tel takmak istemeyen hastalarıma sunduğum en estetik ortodontik tedavi seçeneklerinden biridir.

Invisalign tedavisinde plaklar nasıl hazırlanır?

Diş hekimi ağızdan ölçü alır. Bu bilgileri üç boyutlu tarama yöntemi ile bilgisayara aktarır. Bilgisayar üzerinde dişlerin hareketine dair tedavi plan senaryosu elde edilir. Bu senaryolara göre tedavi rotası belirlenir. Üç boyutlu yazıcıdan istenen diş kalıpları çıkarılır. Elde edilen bu kalıpların üzerine esnek invisalign uygulanır. Tedavi aşamalarında kat edilecek yol için her bir adıma uygun plak hazırlanır. Böylece tedavide kullanılacak plaklar hazırlanmış olur.

Invisalign tedavisinde ölçüler alındıktan sonra tedavi ne zaman başlar?

Ölçüler alındıktan sonra bilgilerin bilgisayara girilmesi ve kalıpların hazırlanma sürelerini göz önünde bulundurursak invisalign yaklaşık iki hafta sonra elde edilir. Yani plaklar üç hafta sonra alınıp ağıza yerleştirilir ve tedaviye başlanmış olunur.

Invisalign tedavisinde plaklar nasıl kullanılır?

Invisalign dişlerin üzerine oturtulur, dişleri kaplayarak ağızda bulundukları sürece dişleri istenen yöne doğru hareket ettirirler. Plağın kullanımı sadece ağıza yerleştirilmesi, yeme, içme, diş fırçalama, diş ipi kullanma gibi aktivitelerde çıkarma şeklindedir. Yani kişi plağını kendisi çıkartıp takabilir. Plağı bizzat kendisi günlük hayatının bir parçası olarak kullanır.

Invisalign tedavi süreci nasıl ilerler?

Invisalignda normal ortodontik tedaviden farklı olarak braketler kişinin kendisine özel olarak 3 boyutlu yazıcılar tarafından üretilir. Plaklar ağızda bulundukları sürece dişleri istenen harekete doğru yönlendirir. 15 günde bir plak değiştirilir ve her değişimde, yani her yeni plakta dişler istenen yöne doğru planlı bir şekilde ilerletilir.

Tedavi süresince hastalar plakları çok rahat bir şekilde kendileri takip çıkarabilirler, oldukça basittir, bir plağı günde yaklaşık 22 saat kullanırlar, plağı kullandıktan yaklaşık iki hafta sonra bir sonraki adımın plağı kullanılmak üzere verilir. Bu plağı yine aynı şekilde iki hafta boyunca günde 22 saat gibi bir süre ile takarak kullanırlar.

Invisalign tedavi süreci ne kadardır?

Ortalama tedavi süresi, problemlerin yaklaşık %60’ı sekiz ila on ayda biter. Kalan %40 ise on iki ila on dört aylık tedavilerle sonlanabilir. Maksimum 16-18 ay süren ender durumlar da vardır.

Invisalign tedavisinin tel tedavisine göre avantajları nelerdir?

Plağın diş tellerine göre avantajları çok fazladır. Yapılan bütün hareketler üç boyutlu simülasyonlarda öncelikle belirlenir. Ondan sonrasında istenmeyen bir hareket oluşma miktarı oldukça düşüktür, riski pek yoktur, yapılan çalışmalarda tellere göre dişlere daha az zarar veriyor ya da daha çok zarar veriyor diye bir bulguya rastlanmamıştır, diş tellerinden bu noktada farkı yoktur.

Oldukça şeffaftırlar, estetik bir görünümleri vardır, dışardan bakılınca kullanıcının tedavisinin sürüp sürmediği, tedavi olunduğu yada tedavinin hangi sürecinde olunduğu anlaşılamaz.

Hastanın kendine özgü birebir üretildiği için problem yaşanmaz. Sosyal yaşantıyı sekteye uğratmaz, invisalign kullanan biri toplum içindeki gülme konuşma gibi doğal davranışlarını rahatlıkla sürdürebilir. Konuşurken ağzını eliyle kapatmaz. Resim çekilirken telleri gözükmesin diye gülmemezlik yapmaz, hayatin doğal akışında rahatlıkla yaşama devam eder, bir tedavi süreci içindedir ama yaşam kalitesi düşmez.

Yemeklerde çıkarılabildiği için rahatlıkla istenen her şey yenebilir, tellere göre en büyük avantajlarından biri budur. Diğer büyük avantajı temizlik çok daha kolaydır. Tellerde dişlere giren besinleri temizlemek zorken invisalign çıkarılabildiğinden, kullanıcı rahatlıkla tüm dişlerini temizleyebilir. Estetik görünümüyle sosyal yaşantıyı etkilememesi ve çıkarılabilmesiyle istenen yiyeceklerin tüketilip diş hijyeninin rahatlıkla sağlanabilmesi plak kullanımının en büyük avantajlarıdır. Tedavi sürecinde kliniğe gelindiğinde plak değişimleri kısa sürede yapılır, metal braketlerdeki gibi tel ayarı, sıkılaştırılması, değişimi gibi tedavi uygulamaları olmayacağı için klinikte geçen süre tellere göre oldukça azdır.

Invisalign tedavisi seyahat sırasında da sürdürebilen bir tedavidir.

Eğer tedavi elveriyorsa hastaya birkaç plak verilip süreci hastanın takip etmesi sağlanabilir, kliniğe geliş süresi azalır, tedavi uygunsa plakları hasta arka arkaya kullanabilir.

Invisalign bilgisayar teknolojisi ile üretildikleri için istenmeyen bölgelere gereksiz kuvvet uygulamaz, istenen bölgelere gerektiği kadar kuvvet uygularlar.

Invisalign kullanımının dezavantajları nelerdir?

Invisalign kullanıcıları plağı ilk taktıklarında tükürük salgısında bir miktar artış olabiliyor, alışma sürecinde peltek konuşma görülebiliyor.

Fiyat olarak sabit braketlere göre daha maliyetli olmasını da bir olumsuzluk olarak sayabiliriz.

Invisalign kullanımı ile diş teli kullanımı arasındaki farklar nelerdir?

Metal braketlerde telin koptuğu, çıktığı durumlar olur. Bu durumlarda kliniğe gidilir, diş hekimi teli yerine yerleştirir. Bu gibi olası senaryolarda klinik ziyaretleri şart olur. Invisalign kullanıcısı diş hekimine bağlı değil daha bağımsız bir tedavi süreci geçirir. Seyahat edebilir, hasta yada yoğun olduğunda kliniğe gelmesi zaruri durumlar yaşamadığı için ajandasına sadece kontrol randevularını yazmalıdır, bunun dışında ekstra klinik ziyareti yaşamak durumunda kalmaz.

Yine tedavinin estetik yapısından dolayı Plak kullanıcıları tedavinin ne zaman biteceğine dair ilgili değildirler. Metal braket kullanan hastaların hemen hemen her muayenede sorduğu soru tellerin ne zaman çıkacağıdır, oysa invisalign teknolojisinde hastalar tedavi süresini dert etmez.

Diğer bir dezavantaj teller kırıldığında diş etini yara yapabiliyor, ağızda bulunan metal aygıtlar yada teller nedeniyle batma veya yara olma durumu söz konusu, çoğunlukla hekim müdahalesi gerekiyor, plaklarda böyle durumlar görülmüyor, müdahale edilmesi gereken durum çok nadir olur, diş ve dişetini rahatsız etmez. Braketlerle uygulanan tedaviye göre, daha konforlu daha rahat kullanım ve yarasız acısız bir tedavi süreci sunar. Metal braketlerle tedaviye göre daha acısız ve ağrısız bir süreçtir.

Invisalign kullanmak için yaş sınırı var mıdır?

Her yaş grubunda rahatlıkla kullanılabilir. Invisalign kullanımında yaş sınırı yoktur. Çocuklar, gençler ve yetişkinler invisalign kullanabilir. Önemli olan hekim ile işbirliği içinde düzenli olarak plağın kullanılmasıdır.

Invisalign kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Invisalign kullanılırken hekimle işbirliği içinde olunmalı, plak düzenli bir şekilde kullanılarak ağızda bulundurulmalıdır. Plağın esnek yapısı gereği aşırı sıcak içecek tüketilmemelidir. Plak ısıdan dolayı esneyerek formunu kaybedebilir.

Invisalign kullanırken sigara içilebilir mi?

Aşırı çay, kahve, sigara tüketimi plaklarda sararma yapabilir. Fakat plaklar 15 gün sonra değiştirildiği için renginin düzeltilmesi gibi bir çaba gerekmez. Oysa sabit ortodontik tedavide ücret vererek seanslarda dişlerinizi temizlenmesinin gerektiği durumlar olabilir.

Invisalign tedavisi öncesi genel diş hekimi muayenesi yaptırmak gerekir mi?

Tedaviye başlamadan önce diş muayenesi olup dişlerde gereken dolgu işleminin, diş taşı temizliğinin, çürüklerin temizlenmiş olması, ağız bakımının yapılmış olması gerekir. Tedaviye başlandıktan sonra bu gibi işlemler yapılmaz. Ancak implant gibi protetik işlemler tedavi sonrasına bırakılır.

Ortognatik cerrahi operasyonu öncesinde de invisalign tedavisi uygulanabilir ve operasyon sonrası ağızdaki problemler giderilmiş olur.

Invisalign tedavisi tel tedavisine göre daha maliyetli bir tedavi mi?

Invisalign bir miktar daha maliyetli ama çok daha estetik ve çok daha kolay kullanımlı bir tedavi yöntemidir.

Invisalign tedavilerinde plak bakımı nasıl olmalıdır?

1) Her sabah uyandıktan sonra ağzınızı iyice çalkalayın ve plaklarınızı da su altında yıkayın!

Geceleri bakteri birikimi tükürük salgısı azaldığı için daha fazla olmaktadır. Plaklarda ve diş yüzeylerinde biriken bakterilerin temizlenmesi için sabah uyandığınızda ağzınızı çalkalayan ve plakları yıkayarak temiz tutmaya çalışın.

2) Sabahları ve akşamları diş fırçası ile plakları fırçalamaya çalışın!

Gece kullanımından sonra plaklarda bakterimi birikimi olabilir, sabah plakları ve ağzınızı yıkadıktan sonra plakları da fırçalamayı ihmal etmeyin.

3) Plaklarınızı temizlerken diş macunu kullanmayın!

Diş macunu kullanımı plaklarınızın daha parlak görünmesine sebep olabilir. Bu da Invisalign tedavisinin en önemli artılarından biri olan “görünmezlik” kısmını negatif etkilemekte ve dışarıdan bakan kişilerin plakları daha kolay farkedebilmesine sebep olmaktadır. Onun dışında diş macunlarının içinde bulunan aşındırıcı malzemeler plaklarınıza mikro düzeyde zarar verebilir.

4) Plaklarınızı gün içinde çıkarttıktan sonra ve takmadan önce su altında yıkayın!

Plaklarınızı takmadan su altında yıkayarak takmanız herhangi bir yemek artığı ya da plak oluşumunun önüne geçmesi açısından avantajlıdır.

5) Plakları ağzınıza takmadan önce mümkünse dişlerinizi fırçalayın!

Eğer fırçalama şansınız olmayan bir ortamda iseniz ağzınızı sert bir şekilde çalkalayın ve ilk fırsatta dişlerinizi fırçalayın.

6) Plaklarınızı ağzınızdan çıkarttıktan sonra açıkta bırakmayın!

Hem plakları kaybetme ihtimaliniz artar, hem de açık havada bakterilerle daha fazla temasa maruz kalır. Eğer plaklarınızı açıkta bırakmak zorunda iseniz, tekrar takmadan önce iyice yıkayıp öyle takın.

7) Plaklar ağzınızdayken çay- kahve içmemeye çalışın!

Çay kahve ve kırmızı şarap en fazla renkleşmeye sebep olan içeceklerdendir. Özellikle ağzınızda plaklar varken bu üçlüden birini içiyor olmanız kısa süre içinde plaklarınızın renkleşmesine sebep olur ve estetik olmayan bir görüntü yaratabilir. Bu içecekleri içmeden önce plakları çıkartmanız önerilir.

8) Plaklarınızı çok renklendiğini düşünüyorsanız size verilen temizleme kristallerini kullanın!

Plaklarınız çok renkleşti ve bir sonraki plağınıza geçmenize bir kaç gün daha var ise, sizlere tedavi başında verilen temizleme kristallerini kullanabilirsiniz. Bir bardak suyun içine kristal poşetini boşalttıktan sonra plaklarınızı içine atın ve yarım saat boyunca bekletin. Daha sonra suyun altında bir dakika boyunca yıkayın ve normal kullanıma devam edin.

9) Ağzınızda plaklar varken yemek yememeye çalışın!

Eğer düzenli olarak ana öğünlerinizi plaklarınız ağzınızdayken yiyorsanız, çiğneme kuvvetleri plaklarınıza zarar verebilir ve plaklarınızda delinmeler olabilir. Oluşabilecek delinmeler ise plağın planladığı kuvvetleri dişlere iletememe sorununu yaratabilir. Ara öğün olarak sadece küçük bir şey yemek istiyorsanız plaklar ağzınızdayken sorun yok, ancak ana öğünlerde bile çıkartmamak plaklara zarar verip tedavinizi uzatır.

10) Plaklarınızı her zaman kutusuna koyun, hiç bir zaman dışardayken peçeteye sarmayın!

invisalign peçeteye sarıldıklarıda (özellikle restoranlarda) çöp gibi algılanıyor ve dolayısıyla çöpe atılıyor. Bu da tedavinin gecikmesine veya istemediğimiz bir hal almasına sebep oluyor. Her zaman kutusuna koymak gerekiyor.

11) Şeffaf plak kutunuzu da haftada bir yıkayıp fırçalayın!

Ne kadar plakları fırçalayıp yıkasanız da çok az miktarda bakteri kalabilir, ve ıslak bir şekilde kutusuna koyduğumuz plaklar kutunun içinde bakteri üremesine uygun bir ortam yaratabilir. Bunun için haftada bir de olsa invisalign kutunuzu da yıkayıp fırçalamayı (başka bir fırça kullanın) ihmal etmeyin.

Randevu Talep Formu